Monday, May 9, 2011

Alexa javi se ... na kojem se webu oglašavati?

Na kojim se internet stranicama najviše isplati oglašavati? Ova se tema pokazala dosta traženom pa ćemo je malo detaljnije obraditi.
Većinu turističkih tvrtki intenzivno "bombardiraju" ponudama za oglašavanje na raznoraznim web portalima. Kako ste inače u gužvi pred sezonu, u pravilu nemate baš vremena za detaljniju analizu ponuda, no možda vam ovih nekoliko brzih sugestija budu od pomoći. Jedna od njih je Alexa ranking...


Alexa ranking je indikator popularnosti pojedine web stranice. Što je web stranica popularnija to je Alexa ranking manji, i obrnuto. Tako primjerice, Google ima Alexa ranking 1, dok neka stranica s malo posjeta ima Alexa ranking od 1,000,000 ili još i veći.
Što to konkretno znači? Idući put kada vam netko nudi oglašavanje na svojoj web stranici, provjerite na brzinu Alexa ranking te stranice i usporedite s vašom. Primjerice, ako vaša web stranica ima Alexa ranking 3,100,000 a web portal koji vam nudi oglašavanje 15,500,000 to bi značilo da je vaša web stranica 5× popularnija. Možda ne bi bilo loše da vi njima ponudite oglašavanje kod vas :).
Kako brzo provjeriti Alexa ranking svake web stranice? Jednostavno dodajte Alexa toolbar u vaš Internet browser.

Drugi koristan indikator je pozicija na tražilicama (search engines), a kad govorimo o webu onda se to prvenstveno odnosi na Google. Da li je portal koji vam nudi oglašavanje među prvih 10 Google rezultata (ili još bolje prvih 5) za popularne ključne riječi (keywords), npr. "croatia", "croatia travel" ili konkretno za destinaciju npr. "dubrovnik", "opatija". Kako pronaći popularne ključne riječi je tema za jedan od idućih članaka.

Bitno je naglasiti kako su ovo samo indikatori, a ne precizni izvor koliko pojedina web stranica ima posjeta, iz kojih zemalja itd. Za to postoje alati kao što su Google Analytics (ako već niste svakako je postavite na svoj web site). No ukoliko želite na brzinu usporediti popularnost vaše web stranice i drugih web stranica koje vam nude oglašavanje onda vam ovi indikatori mogu biti korisni.

No comments:

Post a Comment